Orthodontie bij volwassenen

Een mooie en gezonde lach op elke leeftijd. Een orthodontische behandeling is op elke leeftijd mogelijk. Het zijn dezelfde biologische processen die betrokken zijn bij tandverplaatsingen bij kinderen en volwassenen.

Het is nooit te laat

Er werd al tijdens het eerste consult naar je algemene gezondheid gevraagd maar er wordt deze keer dieper ingegaan op een paar belangrijke punten, meer bepaald wordt er gevraagd naar allergiëen of chronische ziekte, er wordt ook gepolst naar je lichaamsontwikkeling. Verder is het van belang te weten of je op je duim, vingers of een fopspeen zuigt, of je nagelbijt of allerhande vreemde dingen in je mond steekt om op te bijten. Verder is het ook nuttig om te weten of je een bepaald muziekinstrument bespeelt of welke sport je doet. Ook wordt gepolst naar jouw motivatie en deze van je ouders en/of begeleiders.

Zullen brackets passen bij je levensstijl?

Je zal merken dat dat geen probleem blijkt te zijn. Je kan eigenlijk alles blijven doen – zingen, muziekinstrumenten bespelen, uit eten, kussen…

De huidige technologie laat toe dat de mensen zich beter voelen over hoe ze eruit zien met brackets dan vroeger. De metalen brackets zijn veel kleiner geworden. Ceramische en plastic brackets zijn nog minder opvallend.

Het eten van bepaalde zaken, zoals nootjes en caramels, zijn af te raden. Na het “aanspannen” kan de mond tijdelijk wat gevoeliger zijn. Het is extra aan te raden om tijdens een orthodontische behandeling de controles bij de familie – tandarts verder te laten doorgaan.

De moderne technieken maken de orthodontische behandlingen in ieder geval veel comfortabeler.

Kom je in aanmerking voor een behandeling?

Een raadpleging bij een orthodontist is de beste manier om te weten of een orthodontische behandeling voor U nuttig kan zijn. De toestand van tanden, tandvlees en ondersteunend bot zijn de belangrijkste factoren om te weten of een behandeling mogelijk en/of wenselijk is.

Na een initieel onderzoek kan je al een idee krijgen over een behandeling en kostprijs. Daarna zal er een uitgebreid onderzoek volgen met röntgenopnames, afdrukken en foto’s. Het gebit is bij iedereen verschillend. Na een zorgvuldige analyse zal de orthodontist dan met U de noodzakelijke correctie bespreken.

 

Een orthodontische behandeling is bereikbaarder dan ooit

De kost van een orthodontische behandeling hangt af van veel factoren, zoals de ernst van het probleem, de complexiteit en de lengte van de behandeling. De kostprijs en het betalingsschema zal dan ook besproken worden vóór de behandeling begint. De meeste orthodontisten hebben verschillende betalingsmogelijkheden.

Wanneer je de levenslange voordelen voor het gebit van de behandeling in overweging neemt, is het de investering zeker waard.

Waarom bij een orthodontist?

Het is een belangrijke beslissing een orthodontische behandeling te starten. Maar ook de keuze bij wie is belangrijk. Een orthodontist is een specialist in de diagnose, preventie en behandeling van tandafwijkingen en faciale onregelmatigheden. Iedere orthodontist is tandarts, maar slechts enkele van de tandartsen worden orthodontist na een bijkomende vierjarige fulltime universitaire opleiding.

Wanneer je een orthodontist zoekt: alle actieve leden van de BBNO zijn erkende specialisten. Iedereen heeft aan de voorwaarden tot erkenning voldaan. Om een geschikt orthodontist te vinden kan je aan je familie – tandarts vragen, of op de website www.bbno.be gaan kijken.

 

Teamwork

Om een mooi en gezond gebit te bekomen moeten de orthodontist, de familie – tandarts, de patiënt en in sommige gavallen nog andere specialisten samenwerken. Meestal doet de orthodontist het onderzoek, maakt de planning voor wat betreft het rechtzetten van de tanden en de kaken. De tandarts zorgt ervoor dat de tanden en tandvlees gezond blijven. De patiënt moet medewerking verlenen en de raadgevingen en instructies van de orthodontist en tandarts strikt opvolgen.

Omdat de mondhygiëne zo belangrijk is tijdens een orthodontische behandeling, moeten de regelmatige bezoeken aan de tandarts eveneens doorlopen.

Het is noodzakelijk dat de patiënt eetgewoonten aanpast om de apparatuur niet te beschadigen, en dus zo de behandeling niet doet vertragen.