FAQ

Veelgestelde vragen

Bel naar de praktijk, wanneer er iets stuk gaat aan je beugel. Kom alsjeblieft niet zonder afspraak naar de praktijk.

Door ons te bellen geef je ons de kans om tijd vrij te maken om je verder te helpen. Zelfs wanneer je al een afspraak hebt bel je ons wanneer er een herstelling nodig is zodat we hiermee rekening kunnen houden tijdens de consultatie. Indien het nodig is kunnen we dan ook een langer afspraak inplannen. Soms kunnen we je telefonisch al helpen.

Telefoneer naar de praktijk voor advies in verband met een losgekomen blokje, draad of band. Het is mogelijk dat het blokje teruggeplaatst dient te worden. Uitzonderlijk is het nodig om de draad af te knippen of het blokje weg te nemen.

Soms kan je wat last hebben van de draad door je blokjes, dit kan je oplossen door de was op de blokjes aan te brengen, zoals je geleerd werd in de praktijk. Een suikervrije kauwgum kan eventueel ook al even helpen. Wanneer je de irritatie niet kan oplossen, neem dan contact op met de praktijk.

Wanneer een separatie-elastiek spontaan verloren gaat net voor je afspraak dan stelt er zich geen probleem en is er normaal genoeg ruimte om een bandje te plaatsen. Wanneer de separatie-elastiek evenwel verloren is gegaan door jouw toedoen, poetsen of eventueel prutsen aan de elastiek, dan moet je telefonisch contact opnemen met de praktijk om te kijken of de elastiek eventueel herplaatst moet en/of kan worden voor je volgende afspraak.

Na het plaatsen van bijna elke beugel, is het normaal dat je wat last hebt. Er zit namelijk iets nieuws, vreemd – kortom wat er normaal niet thuishoort – in je mond. Gedurende de eerste dagen na het plaatsen van de apparatuur en na activatie van de apparatuur is het normaal dat je wat druk, ongemak en eventueel pijn voelt. Probeer een pijnstiller te vermijden en jezelf de tijd te gunnen om te wennen aan de orthodontische apparatuur.

Sommige patiënten hebben het gevoel dat hun tanden komen los te staan, dit is een normaal verschijnsel en betekent dat de tanden zich reeds aan het verplaatsen zijn en dat de behandeling succesvol gestart is.

Indien je spierpijn ondervindt, kan een warm kersenpittenkussen tegen je wang helpen om het ongemak te verlichten. Na het plaatsen van een uitneembare beugel gaat de eventuele last vaak na een paar dagen over. Het uitlaten van de beugel, wanneer deze wat pijn doet, zal de periode van last en gewenning enkel verlengen ipv verkorten. Dus probeer – sorry voor de beeldspraak – door te bijten en draag je beugel zoals geleerd.

Als je beugel op het tandvlees duwt, kan je er een klein wondje onder krijgen; dan moet je je beugel wel uitlaten en contact opnemen met de praktijk, om dit probleem zo snel mogelijk te verhelpen. Wanneer dit in het weekend, een feestdag of tijdens een vakantie gebeurt bel dan de eerstvolgende werkdag.

Een uitneembare beugel is helemaal kapot of doet erg veel pijn.
Laat de beugel uit en maak telefonisch een afspraak. Meestal kan de beugel hersteld worden.

Een uitneembare beugel drukt op het tandvlees en er is een wondje onder de beugel ontstaan. Laat de beugel uit en maak telefonisch een afspraak. De beugel moet aangepast worden.

Een uitneembare beugel is stuk, maar je kan hem nog dragen.
Blijf de beugel dragen en maak telefonisch een afspraak.

Een blokje is losgekomen.
Wanneer dit blokje niet stoort laat het zitten en contacteer de praktijk telefonisch dan kan advies gegeven worden of je al dan niet sneller terug moet komen. Indien het losse blokje stoort kan je er eventueel een bolletje was op kleven, in afwachting van je volgende afspraak. Indien het blokje uit de mond is, bewaar het zorgvuldig en breng het bij je volgende afspraak mee.

Er prikt een draadje in je wang of tong.
Bedek het storende deel met was, of indien je deze niet bij de hand hebt, met suikervrije kauwgom. Maak telefonisch een afspraak. Het is een kleine moeite voor ons om dit draadje bij te knippen.

Er is een elastiek (langere rij) losgekomen wanneer je brackets (blokjes) hebt.
Neem telefonisch contact op met de praktijk.

Er zit een bandje los.
Laat het loszittende bandje gewoon zitten, tenzij het helemaal is losgekomen (dan bewaar je het zorgvuldig en breng je dit bij je volgende afspraak mee). Neem telefonisch contact op voor een nieuwe afspraak, want er kunnen voedselresten en bacteriën tussen je bandje en je tand kruipen, waardoor er een gaatje kan ontstaan. Indien je elastieken moet dragen, laat deze dan uit.

Er zit een bandje los waaraan ik mijn buitenbeugel of een binnenbeugel moet dragen.
Laat je beugel uit en neem telefonisch contact op.

Indien er tijdens de praktijkuren iets fout gaat, neem dan telefonisch contact op met de praktijk van je orthodontist. De orthodontist(e)/assistent(e) kan je dan een afspraak geven afhankelijk van je probleem. 

Indien je op zaterdag, zon- en/of feestdagen een dringend probleem hebt dat niet kan wachten kan je tussen 10.00 en 12.00 uur de orthodontist van wacht bellen.

Let wel gezien een orthodontist een volle agenda heeft en dit meestal voor 6 weken, zal een urgentie meestal overdag worden geplaatst om je zo snel mogelijk te kunnen helpen. Zoals steeds krijg je hiervoor een afwezigheidattest mee. Enkel indien er die avond iemand zou afgebeld hebben, kunnen we je ‘s avonds een afspraak geven.

Een draadje afknippen, een storend bandje en blokje verwijderen kan wel snel tussendoor, maar het terugplaatsen zal dan tijdens een volgende afspraak gebeuren.

Bij problemen met de beugel is een oplossing vaak dichterbij dan je denkt !

Organisatorisch is het in een orthodontische praktijk onmogelijk om alle raadplegingen na de school- en kantooruren te laten plaatsvinden. Daarom zullen tijdens een orthodontische behandeling een aantal afspraken tijdens de school- of kantooruren vallen. Hiervoor zal uiteraard een medisch attest voor gewettigde afwezigheid door de orthodontist afgeleverd worden.