Hoe poets ik mijn beugel?

Met blokjes op je tanden is het een beetje moeilijker om je tanden te poetsen, MAAR het kan perfect en het is heel erg belangrijk dat je het grondig doet. Wanneer er immers etensresten en plaque rond de blokjes achterblijven is de kans op witte vlekken en gaatjes groter.

TANDENPOETSEN EN BRACKETS (blokjes of een vaste beugel)

Het is van groot belang om met blokjes na elke maaltijd, dus minstens 3 keer per dag te poetsen. En zeker nog eens voor het slapengaan.

Begin met het poetsen boven het blokje, onder een hoek van 45° naar het blokje toe.

Daarna poets je de blokjes zelf door de borstel loodrecht op de blokjes te plaatsen en met draaiende bewegingen.

En vergeet vooral niet de rand van jouw tand met het tandvlees goed te poetsen!

En nadien poets je het gedeelte van de tand onder de blokjes onder een hoek van 45° en dit weer met draaiende bewegingen.

Je kan ook een borstel met een kleiner kopje gebruiken om rond de blokjes goed te kunnen poesten of raggertjes om tussen de blokjes en onder de draad te kunnen poetsen. Vergeet ook de binnenkant van je tanden en de kauwvlakken niet te poetsen, noch je tandvlees.

Om onder de orthodontische draad te poetsen kan je raggertjes of interdentale borstels gebruiken.

Je mag zowel MANUEEL als ELEKTRISCH poetsen. Sommigen vinden het met een elektrische tandenborstel makkelijker, maar een manuele tandenborstel kan je makkelijker meenemen. Je kan beide tandenborstels ook combineren.

Soms is het nuttig om de plaque visueel te laten zien, en dit vooral wanneer een patiënt onvoldoende poetst en dit kan met plaqueverklikker.

Plaqueverklikker bestaat onder de vorm van pastilles of vloeistof en kleurt enkel de tandplaque. Pas op bij het gebruik van plaqueverklikker, want het kan vlekken maken op kledij e.d. Je kan ook plaqueverklikker bvb éénmaal per week gebruiken ter controle.

Indien je goed gepoetst heb moeten je tanden na het gebruik van plaqueverklikker tandkleurig uitzien. Indien niet dan zien ze eruit als op de volgende foto en dit is echt ontoelaatbaar met blokjes. Ja tandpasta moet fluor bevatten. Maar welke tandpasta je gebruikt maakt niet uit, je mag zelf kiezen welke smaak je verkiest.